För några veckor sedan bjöd Majlis hem en kompis och serverade henne flingor med mjölk. Mest för att hon nuförtiden kan hälla upp mjölk från de stora en gallon-förpackningarna. När kompisens mamma hämtade upp sin dotter kommenterade hon högljutt något i stil med "Åh så lyxigt att du fått äta sockrade flingor en vanlig onsdag, så ohälsosam mat serverar vi aldrig hemma. Lyckans dig!" Sedan nämnde hon flingincidenten på liknande sätt ytterligare några gånger samma vecka.Till mitt försvar var flingorna ekologiska, men fine också sockrade. Jag är inte jättenoga med sånt. Ibland får Majlis sockrade flingor, men för det mesta äter hon ganska hälsosamt. Jag undviker hel- och halvfabrikat, mest för att USA har mycket lösare regler än t.ex. EU kring vilka tillsatsämnen man får blanda i mat.Nu blir det anekdotisk bevisföring, men min upplevelse är att amerikanska föräldrar tänker annorlunda kring vad som är hälsosamt och vad som inte är det. Minns hur en av Vidars kompisar brukade hade godis, based on real fruit, med sig till lunchen. Jag funderade mycket på varför inte ge ungen frukt. Kalifornien producerar ju majoriteten av all frukt i USA så brist på sånt handlar det inte om.Beställer man någonting på från barnmenyn på de flesta restautanger är det hamburgare utan grönsaker, pasta med smör eller tomatsås, chicken tenders eller mac & cheese. Generellt tycker jag amerikanska barn är sämre på att testa nya smaker och rätter. Men obs! anekdotisk bevisföring. Mamman till Majlis kompis tar dottern till ett café som serverar vegansk glass baserad på frukt eller yoghurtglassstället varje dag. När Majlis hälsar på äter de antagligen chicken tenders (panerade kyckligbitar eller mac & cheese). Dottern kommer inte att dö av det och det angår inte mig, men är inte större människa än att jag tyckte hon kastade sten i glashus. Skulle dock aldrig säga nåt.Om jag ska komma till någon slutsats så är det att det man lär sig om mat och hälsa är grundläggande bra i Finland (om man bortser från den intensiba mjölklobbyn).Hur tänker ni kring hälsa och kultur?PS känner att jag är tvungen att försvara LA här också. Vuxna äter väldigt hälsosamt här, speciellt medelklass och uppåt. Här finns massor av vegan- och vegetariska restauranger och allt är ekologiskt. Folk rör på sig mycket och investerar enormt i sin hälsa. Vad man äter handlar mycket om pengar, att ha råd, halv-och helfabrikat och snabbmat är billigt.