Det här inlägget handlar om några av mina favortmåltider under sommarveckorna på Österlen. En av dem är plockmat. Använd rester från kylen och lägg till något som du verkligen gillar. På vårt bort står vanligtvis falafel, hummus, körsbärstomater, olika sorters ost, baguette och tsasiki. Om det finns något som jag verkligen kan uppskatta är att använda grejer som finns i kylskåpet och framförallt att absolut inte slänga mat (det har varit svårt under rötmånaden, aldrig varit med om att maten blir dålig så fort). En gång i tiden hade jag en italiensk pojkvän som sa att pizza var den perfekta maten för rester. Släng bara på grönsaker och svamp som håller på att bli dåliga, täck över med ost och kom ihåg att ugnen ska vara riktigt varm. Vår gäster hämtade med sig två krukor basilika. Jag läste nånstans (eller var det Tiktok) att de håller länge om man separerar rötterna och planterar en buske i två eller tre krukor. Jag gjorde detta och påståendet visade sig stämma. Blanden blev också lite tjockare och stadigare. Lagade pesto på dem (hade tänkt blanda in lite spenat också, men den hade ruttnat). Hemlagad lasagne på vegetariskt kött (kan man säga så?) och färskpasta! Upptäckte att man kan köpa bechamelsås på Ica, men ärligt talat blir hemlagad godare. Oj, nu kom det en bild på peston igen. Nåja, då kan jag väl berätta hur jag gör den: jag stavmixar blad från basilika, en bit parmesanost (hackar den i mindre bitar), olivolja och de nötter jag har hemma. Mixar till en röra och häller vanligtvis på lite mer olivolja. Äts med spagetti.Dela med dig av ditt bästa, enkla sommarrecept! Tack!