Tidigare i våras presenterade Sonja Fazers nya bageri på Fabriksgatan för mig. Sjukt gott och färskt bröd. Vi bor ju granne med Kannistos bageri på Båtmansgatan så det kändes lite fult att shoppa nybakt bröd från annan ugn, men jag gjorde det ändå. Nu kan jag inte äta frukost utan Fazers mörka surdegsbröd med valnöt. Det är dyrt som fan (ingen sponsorering här), men fruktansvärt gott. Plastförpackat butiksbröd smakar enbart pellets nu för tiden. Det är intressant hur man vänjer sig vid smaker. Äter man all mat med ketchup tycker man att det är så mat ska smaka. Vänjer man sig vid industriellt framställd mat tycker man kanske att den är den godaste. Jag vill tro att kött från frigående, friska djur smakar bättre än industriellt uppfödda. Att lightprodukter alltid förlorar mot äkta vara, att frukt som mognat i solen är mustigare och att smör är godare än margarin. Men kanske det tar lite tid för smaklökarna att vänja sig vid de riktiga smakerna. Nu säger någon att det är så mycket dyrare att köpa ekologisk och närproducerad mat och det stämmer nästan alltid. Men om man köper kvalitet kanske man är mindre benägen att kasta bort maten. Jämför med att köpa ett storpack eller varor på specialerbjudande. I det senaste numret av Magasinet Filtar finns det ett reportage om “fäbodifiering” alltså om hur matproducenter döper sina produkter så att konsumenten ska associera dem till rena och oprocesserade produkter. Texten slutar med ett citat av journalisten Michael Pollan som för sagt att man bara ska äta mat ens mormor känner till. Nu lade han till att man aldrig ska äta mat som det görs tv-reklam för. Magnus köper fortfarande dagsfärskt frukostbröd från Kannisto. Read more