För några veckor sedan hade satirprogrammet Last Week Tonight med John Oliver ett inslag om att amerikanerna slänger ungefär tio kilogram mat varje månad. Kolla klippet, det är både roligt och sorgligt. Här i Finland slänger vi bara 23-24 kg om året. Eller bara och bara, det är jättemycket ätbar mat OCH en massa pengar som bara försvinner ner i soporna (det blir ca 400 miljoner euro om året). För att inte tala om respekten mot matproducenter och djuren vi äter. Årligen slänger vi 11 miljoner kilo kött. “Hej! Jag ska bara slakta dig lite för att sen slänga bort dig!”Enligt Marthaförbundet slänger de som handlar ofta mer mat än de som veckohandlar. Tidsbrist och dålig planering där alla i hushållet svänger förbi mataffären är andra orsaker. Dubbelt fler barnfamiljer slänger mat jämfört med singelhushållen.Marthaförbundets projekt Svinnkampen handlar om att få folk att sluta slänga mat genom att sprida information och kunskap om hur vi kan använda alla råvaror vi köper. Helt enkelt bli mer kreativa i köket. På Svinnkampen.fi finns det recept, tips och diskussion kring vad man kan laga av alla rester i kylskåpet och skafferiet. Här kommer några tips:1. Inventera det du har i kylskåp och förråd och använd det innan du går till affären.2. Använd dina sinnen innan du slänger mat. Alltså lita mer på smak och lukt än på sista användningsdatum.3. Använd hela råvaran. 4. var kreativ. Utmana dig själv att inte gå till butiken och hitta på maträtter av det du redan har hemma (kolla Svinnkampen.fi för inspiration och tips)5.Släng inte pengarna i komposten. Alltså, använd hela grönsaken. En av mina bästa vänner, Basse, skrev i somras att han gillar att vara på landet på sommaren då man bara storhandlar en gång i veckan eftersom maten de sista dagarna oftast blir godast då han är tvungen att improvisera med några få råvaror. Eftersom jag i bästa fall är ganska dålig på att laga och främst hitta på maträtter baserade på rester får ni hemskt, hemskt gärna komma med era bästa tips. TACK PÅ FÖRHAND! Svinnkampen (Hävikinkaatajat) är Marthaförbundets projekt för att skapa en rörelse mot matsvinnet. Enligt MTT:s forskning år 2010–2012 slänger vi finländare årligen i medeltal cirka 23 kg ätbar mat per person. Det handlar inte enbart om en oacceptabel miljöbelastning utan också om en ekonomisk förlust på 400 miljoner euro/år (Elintarviketalous, Tilastokeskus 2010). Vi har helt enkelt inte råd att fortsätta på det här sättet. MTT:s undersökning gäller hemhushållen, det vill säga matsvinn som vi alla kan påverka och undvika. Vårt projekt har som mål att sprida kunskap och tankeväckande information om matsvinnet genom att lära ut livsmedelshantering, inspirera till mera kreativitet i köket och åstadkomma en attitydförändring och en ökad förståelse för matkultur och matproduktionen. Projektet finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet. Detta är ett samarbete mellan Livet & LA och Marthaförbundet. Ett jäkligt bra sådant. Read more