Jag önskar att jag kunde skriva om alla bra böcker jag läser, men eftersom de flesta (inte alla!) är nominerade till Augustpriset känns det oprofesisonellt att skriva om dem. Så fort priset är överlämnat i november ska jag göra en riktigt fet lista med bra böcker. Däremot kan jag bjuda på ett enkelt recept på risotto! Vidar har bett mig laga risotto länge nu så för några veckor sedan tog jag tjuren vid hornen och slängde ihop en svamprisotto och det blev jättegott. Så nu är det en av våra standardrätter.Krämig risotto med shiitakesvamp (shiitakesvamp för det hade vi hemma)Ingredienser (4 portioner):4 dl arboriorisca 300 g shiitakesvamp1 stor gul lök2 vitlöksklyftor (valfritt)2 dl vitt vin (eller vatten)ca 1,3 liter vatten3–4 msk smör1 dl riven parmesan (eller mer!)OlivoljaSalt och pepparev. buljongEv. färska örter till toppingSå här gör du:Skiva svampen och stek den gyllene i olivolja. Salta lätt och ställ åt sidan.Hacka lök (och vitlök om du vill). Fräs mjukt i olivolja i en stor panna.Häll i riset och fräs nån minut tills det blir glansigt.Slå på vinet (eller vatten) och låt koka in under omrörning.Tillsätt varmt vatten/buljong, lite i taget, och rör ofta. Fortsätt tills riset är mjukt men med lite tuggmotstånd, ca 18–20 minuter.Rör ner svamp, smör och parmesan. Smaka av med salt och peppar.Toppa gärna med extra parmesan och örter vid servering.Klart! En enkel, krämig risotto!Er tur! Rekommendera en bok och en middag!