Madventuressnubben Riku Rantala skriver om att vi äter alldeles för mycket kött. Han uppmuntrar folk till en köttfri oktober månad och nämner både magcancer och hur köttproduktionen skadar miljön. Det är en välskriven och smart kolumn om ett ämne som väcker känslor (avskyr uttrycket “väcker känslor”, men hittar inte på nåt bättre nu). Och visst får Rantala också kritik, men jag kan inte låta bli att förvånas över att folk för en gångs skull är så civiliserade under en text som publicerats på nätet. Ingen tycker till exempel att Rantala fått för lite kuk. Nu kan det naturligtvis vara mina egna föreställningar som pratar (eller det ÄR det ju), men har en känsla av att kommentarerna skulle låta annorlunda om det var en kvinna som uppmanade Helsingin Sanomat-läsarna till vegetarianism. För övrigt tycker jag att köttfri oktober är en fantastisk idé. Alla måste inte bli passionerade veganer på en gång, det är bra om folk funderar över och minskar lite på sin köttkonsumtion. Köttfri oktober och kanske man blir inspirerad och kör en kött bara på helgerna i november. Innan man riktigt vet vad som hände gör man en Nina Åkestams använder sig av kött som tårta-principen (alltså att man bara äter kött vid speciella och festliga tillfällen). Jag kan för övrigt också tycka att vissa vegetarianer borde vara snällare mot folk som anstränger sig för att äta grönare. Nej kycklig och fisk är inte grönsaker och man får inte vara med i vegetarianklubben om man äter skaldjur, men det är alltid en bra sak när människor försöker se över invanda mönster och väljer att leva lite renare. Sådant skola man uppmuntra ej vara sträng mot. Read more