En dag kom min syster hem från skolan och sa att hon slutat äta kött. Hon gav oss ingen vidare förklaring. Det var inte för att djur är söta eller för att inte få i sig en massa hormoner och antibiotika. Det var bara slut med karnivorandet. Själv blev jag vegetarian för ungefär tio år sedan. Jag beslöt mig för att det var moraliskt och ekologiskt ohållbart att äta kött varje dag och lämnade biffen. Så här oss emellan skulle jag helst inte nischa mig som vege. Det ultimata vore att äta fisk och kött ett par gånger i månaden, men det är helt enkelt enklare att vara helvegetarian. Man behöver inte förklara så mycket då. Jag är inte ute efter att läxa upp folk som diggar biff. Alla vet ju att köttätare är coolare än torra och självgoda vegetarianer. Köttätarna går på restauranger som heter Djuret, Svinet och Köttet och unnar sig att njuta av livet. Och det är väl okej om man gör det då och då. Det jag har svårt att förstå är den dagliga kyckligen ur supermarketens kyldisk eller skinka på smörgåsen varje morgon. Eller jag fattar ju att det är enkelt och att det handlar om vanans makt, men det är ekologiskt ohållbart, ohälsosamt och dyrt att äta stora mängder kött. Så varför inte testa att leva utan kött en eller två dagar i veckan? Som ett crazyt litet experiment. År 2013 ska för övrigt bli året som jag blir bättre på att laga mat och dessutom lär mig ÄLSKA det. Ni får därför gärna tipsa mig om goda vegetariska recept (avocadopastareceptet har jag redan). Read more