Puva tog upp en intressant grej i graviditetsrådgivningen, nämligen kostråden och hur dessa förändras. För några år sedan var det livsfarligt att äta sushi, nuförtiden rekommendeas blivande mödrar att äta den råa laxen. Fast inte odlad lax eftersom den är full av antibiotika och stresshormoner. Och helst inte fisk från Östersjön eftersom den är så smutsig. Eller insjöfisk som kan döda en kärnfrisk skogshuggare. Eller gädda för den dödar också. Don’t get me startet on the livsfarlig fisk. Min väninna i Frankrike menar att franska läkare inte rekommenderar storrökande kvinnor i grossess att sluta röka helt. Det är nämligen så ångetladdat och stressigt för mödrarna att fostret kan påverkas negativt. Lite vin och champagne gör också bara gott och ost i alla former är funkar hur bra som helst. Polaren i Seoul menar att hon bara fick ett råd, nämligen please don’t eat red meat. Och så vidare. Inte nog med de geografiska skillnaderna, dessutom ändras de inhemska rekommendationerna med några års mellanrum. Och lite beroende på om man bor i Esbo eller Helsingfors. Är man blivande mamma och av den försiktiga sorten och med stark tilltro till myndigheter måste man ju bli galen av att aldrig riktigt få veta vad som är JA, ät det! och vad som är sky-det-som-pesten i gravidmatväg. Read more