Jag läste en text i Image (på finska tyvärr) om hur finländarna dricker mest mjölk i hela världen. Minns ni de där mjölkreklamerna i skolmatsalen med simmare, ishockeyspelare och musikartister som drack stora kalla glas mjölk och såg enormt nöjda ut? Undertexten handlade om hur extremt hälsosamt det är med just mjölk. På reklambilderna för mjölk, ost, smör och yoghurt står kossorna ute på blommande sommarängar med kalvar som skuttar omkring mellan den. Verkligheten ser såklart inte alls ut så. Kossorna är maskiner som producerar kalvar och mjölk i extremt rask takt. På 60-talet gav en mjölkko 3000 liter mjölk om året, dagens superkor ger 9000 liter, eller mer. På sistone har mjölkonsumtionen gått ner och då gäller det för producenterna att hitta på andra produkter. Till exempel kvarg som verkar vara det hetaste i kyldisken just nu. Kvarg och protein. Men till exempel Valios proteinkvarg innehåller lika mycket protein som vanlig kvarg, men kostar lite mer. Image skriver också om hur det finns lika lite laktos i vanlig yoghurt som i laktosfri, men det laktosfria är lite dyrare. Finländare äter och dricker mer än tillräckligt med mejeriprodukter, alldeles för mycket kött och alldeles för lite grönsaker för att det ska vara hälsosamt . Problemet är att om man producerar mjölk, producerar man också kött. En ko som ska mjölkas måste också föda kalvar. Om man som vegetarian äter mjölkprodukter understöder man med andra ord indirekt köttproduktionen. Guilty as charged. En annan aspekt av mjölk- och köttproduktionen är dess negativa miljöpåverkan. I Finland ville inte Jord- och skogsbruksministeriet att man skulle informera folk om hurdan miljöpåverkan statens näringsrekommendationerna har. Mjölkkonsumtionen är nämligen en del av den finländska matkulturen och man vill inte påvisa vilka negativa effekter den har för miljön. Det här tänkte, läste och skrev jag medan jag allt mer motvilligt åt en portion yoghurt med bär. Read more