Jag måste bekänna en sak. Jag har aldrig gillat Janssons frestelse. Lyckligtvis har frestelsen aldrig varit en del av det finlandssvenska julbordet, men eftersom jag är gift med en svensk man och de flesta av mina vänner här i LA är svenskar har det kommit till min kännedom att Jansson är den typisk del av det svenska julbordet.Till vardags äter vi alltid vegetariskt hemma. Ungefär en gång i månaden blir det sushi eller någon form av fisk. Att inte äta kött är en mycket enkelt sak att göra för klimatkrisen, tycker dessutom oftast att de vegetariska/veganska alternativen är godare och fräschare. Men hemma i Finland hade vi alltid lax på julbordet. Min syster blev vegetarian redan i gymnasiet, sedan var det min tur och eftersom mina föräldrar är skilda och min mamma inte var speciellt förtjust i skinka försvann den fort från julbordet. Däremot hörde morots-, potatis- och kållådan till traditionen. Likväl rödbetssalladen. I år lobbar min man för skaldjursfat, men jag vet inte riktigt.Men nu är jag nyfiken på vad ni gillar och inte gillar med julmaten. Följer ni traditioner? Är det viktigt att barnen får ta del av julbordstraditionerna?